TOP 4 tipy, jak provonět byt

Zatuchlina, plísně, vlhkost, nebo prostě jen dlouhé nevětrání, to vše může v uzavřených prostorech vytvořit odér, ze kterého se vám ještě pěkných pár dní bude zvedat žaludek. Jak co nejrychleji odbourat zápach, abyste se z nového domova nebo chalupy mohli plnohodnotně těšit? Vyzkoušejte čtyři základní doporučení, která vás nepříjemností zbaví jako mávnutím proutku.
koření skořice
1.       Drhněte jako o život
Ujistěte se, že se nesnažíte vůněmi jen maskovat zápach zatuchajícího nábytku. Co jde, vyhoďte, nebo alespoň vydrhněte k nepoznání. Spousta čistících přípravků přímo na dřevo pohltí zápach 30 let starého povrchu a dodá místnosti alespoň iluzi novoty. Vybrat si navíc můžete ze spousty druhů vůní od oceánu, přes třešňové květy, lesní borovicový odér až po bílý čaj a mátu.
intimní osvětlení
2.       Vonné tyčinky, difuzéry, svíčky
Možností, ze kterých při vyhánění zápachu, můžete vybírat, je spousta. Difuzéry jsou praktické v tom, že tyčinky, které do aromatického oleje ponoříte, už nemusíte nijak hlídat. Vonné tyčinky ovšem nabízí úžasně kořenité asijské vůně. Vonné svíčky jsou dostupná klasika, kde můžete volit z květinových, ovocných i jiných variant – kdo by nechtěl, aby jeho obývací pokoj voněl po štrůdlu a skořici. Fantazii se meze nekladou.

3.       Mýdla
Ekonomicky přijatelnou vůní do skříní, ze kterých dýchají roky používání, jsou malá vonná mýdla. Stačí, pokud do každé poličky, nejlépe přímo mezi oblečení, jedno umístíte (pozor, v obalu!) a už za pár dní se můžete těšit z nekonečně provoněného oblečení. V tomto případě skvěle působí levandule, růže a jiné květiny, jsou ale i lidé, kteří nepohrdnou čokoládovými mýdly.
oranžová lilie
4.       Květiny
Když už všechno selhává, vždy je tu poslední záchrana v podobě čerstvých květin. Řezané lilie, nebo jiné extrémně vonící květy, vás mohou dočasně spasit, než eliminujete zdroje zápachu. Pokuste se květiny umístit co nejvíce do středu místnosti a zároveň nechávat otevřená okna, co to půjde. Samozřejmě se předem ujistěte, že nikdo z vašich blízkých netrpí alergií na pyl, protože lilie jsou velmi agresivní vůči alergikům. Pokud byste se s touto komplikací setkali, vraťte se pouze k difuzérům a jako náhradu si jich po místnostech rozmístěte co nejvíce.